{ "title": "İncirli Karamelli Kek", "image": "https://www.karamel.gen.tr/images/Incirli-Karamelli-Kek-22.jpg", "date": "20.01.2024 13:54:42", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "İncirli Karamelli Kek, bilindik keklerden sıkılan ve farklı tatlar arayan kişiler ideal bir tariftir. İncir ve karamel kek yapımında her zaman tercih edilmese de keke oldukça lezzet katar. Karamel şekerin yakılmasından elde edilir. Özellikle sos olarak tatlı yapımında sıkça tercih edilir. İncir ve karamel birbirinden farklı tatlara sahip olsa da tarifimizde olduğu gibi birleşince ortaya güzel tatlar çıkar. Oldukça kısa sürede hazırlanır. Çay saatlerinde, arkadaş ve akraba toplantılarında çayın ya da kahvenin yanında sunum yapılabilir.

İncirli Karamelli Kek için malzemeler
Karameli için
İncirli Karamelli Kek nasıl yapılır?

İncirli karamelli kek tarifinde kuru incir kullanılacağı öncelikli olarak incirlerin yumuşatılması gerekir. Bunun için incirlerin içi ılık su dolu bir kabın içerisinde yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar bekletilmesi gerekir. İncirler yumuşarken diğer bir yandan kek hamuru hazırlanır. Bunun için derin bir kâsede yumurtalar köpük kıvamını alana kadar mikserin yüksek hızında çırpılır. Daha sonra içerisine toz şeker ilave edilir. Şeker kristalliğini kaybedene kadar iyice çırpılır. Daha içerisine sıvı yağ ve süt ilave edilir. Tüm malzemeler birbirine özleşince vanilya, kabartma tozu, un ve tarçın ilave edilir. Tüm malzemeler 2-3 dakika kadar çırpılarak mikser kullanımı bırakılır. Son olarak içerisine ceviz ve incirler ilave edilir. Bu aşamadan sonra kek hamuru kaşık yardımıyla karıştırılmalıdır. Kek için kullanılacak kalıbın her tarafı sıvı yağ ile iyice yağlanır ve kek hamuru kalıba boca edilir. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirilir. Kek pişerken ilk 10 dakika fırının kapağı açılmamalıdır. Aksi takdirde kekin kabarması engellenir. Kek pişerken karamel hazırlığına geçilir. Derin bir tencereye şeker, limon suyu ve su konulur. Tencere ocağa alınarak kısık ateşte tüm malzemeler pişirilmeye başlanır. Sos kıvam buldukça içerisindeki su miktarı azalacaktır. Bu esnada sosun dibinin tutmaması için sürekli karıştırılmasında fayda vardır. Sosun üzeri göz göz olunca ocaktan alınır. İçerisine tereyağı, kaymak ve bal ilave edilir. Tereyağının erimesi için sos kaşık yardımıyla sürekli karıştırılır. Sosun içine kullanılan bal sosun daha parmak olmasını sağlar. Kaymak nedeniyle sosun içinde topaklanmalar olursa karıştırıcı yardımıyla sosun kıvamı düzeltilir. İncirli karamelli kek pişince içini çekmesi için bir müddet fırının içerisinden çıkarılmamalıdır. Fırından çıkarılan kek daha sonra istenilen şekilde dilimlenir. Servis tabağına alınarak üzerine karamel sosu dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }