{ "title": "İtalyan Karameli", "image": "https://www.karamel.gen.tr/images/italyan-karameli.jpg", "date": "19.01.2024 22:08:01", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "İtalyan Karameli, Karamel deyince aklımıza ilk gelen, çok güzel sütlü bir tatlıdır. Tatlıları sevip de karameli denemeyen yoktur herhalde, karamel kendi başına bir tatlı olduğu gibi birçok sütlü tatlının üzerine de karamelli sos yapılıp, karamelli muhallebi, karamelli keşkül, karamelli kazandibi, karamelli kek, karamelli pasta olarak da yapılabilir. Bizim bildiğimiz ve severek yediğimiz karamel ya da karamelli tatlılar dışında, bir de İtalyan karameli denilen bir lezzet de vardır, bu İtalyan karameli, tatlıyı ya da karameli sevmeyen bir kişiye bile karameli sevdirecek bir lezzete sahiptir. İtalyan karameli ile bizim karamelimiz arasındaki fark büyüktür aslında, bizde karamel, karameldir, İtalyan karameli ise mavi renkte, tadı karamel tadında olan, içinde katı karamel parçaları ve sosu bulunan bir dondurma çeşididir.

İtalyan Karameli Malzemeleri
Karamel sosu nasıl yapılır?

2 tatlı kaşığı şekeri, 1 yemek kaşığı suyu ve 1 çay kaşığı limon suyunu, yanmaz bir tencere koyun ve kaynatın, kaynarken yanmaya başlayıp açık kahvemsi rengi almaya başlayınca 3 yemek kaşığı krema ve 1 yemek kaşığı tereyağını ilave edip, beş dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın, karamel sosumuz hazır.

Karamel parçaları nasıl yapılır?

Karamel sosunu yaptıktan sonra, sosun 4/1'ini alıp, içine 1 tatlı kaşığı daha tereyağı ekleyip, beş dakika daha kaynatalım, daha sonra hafif sertleşmeye başlayınca, bir oklava yardımıyla inceltelim, incelttiğimiz yerde donana kadar bekleyip, donunca bir bıçak yardımıyla minik minik küpler halinde keselim, karamel parçalarımız hazır.

İtalyan Karameli Nasıl Yapılır?

Derince bir tencereye 5 su bardağı sütü boşaltalım, süt biraz ısındıktan sonra 1 su bardağı sütü, 3 yemek kaşığı salebi ve 1 yemek kaşığı mavi renkteki organik boyayı ilave edip, 10-15 dakika kadar kaynatıp ocaktan alalım, ocak dışında bir yerde ara ara karıştırarak soğumasını sağlayalım, soğuyan İtalyan karamelini, derin dondurucuya dayanıklı bir kaba boşaltıp, derin dondurucuya koyalım, yarım saat kadar beklettikten sonra çıkartalım, biraz karıştırıp bir daha koyalım, bu sefer bir saat sonra çıkartıp, içine karamel parçalarını ilave edip bir daha karıştırıp, tekrar dondurucuya koyalım bu sefer iki saat beklettikten sonra servis için çıkartalım, isteğe göre kâseye ya da külaha koyup üzerini karamelli sosla süsleyip servis yapalım, İtalyan karamelimiz hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }