{ "title": "Karamel", "image": "https://www.karamel.gen.tr/images/karamel.jpg", "date": "19.01.2024 19:36:53", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Karamel, şekerin çok fazla kaynaması sonucu eriyerek moleküllerinin değişerek kahverengi bir renk ve beğenilen bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyeceğe karamel adı verilir. Şekerin karamele dönüştüğü sıcaklık yaklaşık olarak 170 derece santigrat civarındadır. Bu sıcaklıkta şekerin içinde bulunan moleküller oksitlenir ve böylece karamel lezzeti ortaya çıkar. Günümüzde pasta ve tatlılarda sıkça kullanılan karamel, bazı yiyeceklerde de az miktarda bulunmaktadır. Hayvansal ve bitkisel yiyeceklerin içinde az miktarda da olsa karamel bulunur. Bu yiyecekler yağla kavrulduğunda ise karamel lezzeti ortaya çıkar. Örneğin, soğan yemeğe katılmadan önce pembeleşinceye kadar kızartılır ve bu da soğanın daha lezzetli bir tat almasını sağlar.