{ "title": "Karamelli Kurabiye", "image": "https://www.karamel.gen.tr/images/Karamelli-Kurabiye-69.jpg", "date": "21.01.2024 01:50:03", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karamelli Kurabiye, Kurabiye çeşitleri çayın ve kahvenin yanında en çok tercih edilen tatlı türlerinden bir tanesidir. Hazırlaması ve yapımı oldukça kolay olduğu için kısa sürede hazırlanır. Birbirinden farklı çeşitlerde kurabiyeler hazırlanabilir. İçerisine istenilen malzemeler konular. Ayrıca farklı tatlar arayanlar değişik soslarla birlikte kurabiyelerini lezzetlendirebilir. Karamelli kurabiye de bunlardan bir tanesidir. Karamel her türlü tatlıya çok yakışır. Kurabiye yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Bu kurallara uyulduğu takdirde oldukça lezzetli kurabiyeler elde edilir.

Karamelli Kurabiye İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Karamelli Sos için
Karamelli Kurabiye Nasıl Yapılır?

Karamelli kurabiye tarifinde öncelikli olarak kurabiye hamuru hazırlanmalıdır. Kurabiyeler pişerken karamelli sos hazırlanarak vakit kaybı yaşamadan kısa sürede tarif tamamlanır. Kurabiye hamuru için derin bir yoğurma kabı terci edilir. İçine yumurta ve tereyağı konularak el yardımıyla yoğrulmaya başlanır. Tereyağı elin ısısıyla erimeye başlayınca içerisine toz şeker ilave edilir. Kurabiye hamurunun iyi yoğrulması önemli bir püf noktasıdır. Daha sonra kabın içerisine un, vanilya, kabartma tozu ve fındık ilavesi yapılır. Hazırlanan hamur ele yapışmayan şekilde ve kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Eğer hamurun kıvamı yumuşak olursa 1-2 yemek kaşığı un ilave edilebilir.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Ortasından hafifçe bastırarak yassılaştırılır ve fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur parçaları için aynı işlem uygulanır. Kurabiyeler pişince yayılacağı için fırın tepsisine aralıklı şekilde dizilmesinde fayda vardır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 20-25 dakika pişirilir. Kurabiyeler pişerken karamelli sos hazırlığı yapılır. Bunun için derin bir tencereye şeker, bal, limon suyu ve su tencereye konularak kısık ateşte kaynatılır. Zamanla tenceredeki su buharlaşacağı için sos sürekli karıştırılmalıdır. Tenceredeki şeker kaynadıkça koyulaşacak ve sütlü kahve rengine dönüşecektir. Daha sonra sosun içine parlaklık vermesi için tereyağı konulur ve eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra içerisine kaymak ve vanilya konularak sos ocaktan alınır. Kaymağın sosun içine yedirilmesi için sürekli karıştırılmalıdır. Eğer ki sosta pütürler varsa mikser yardımıyla çırpılarak pürüzsüz bir kıvam alması sağlanmalıdır. Pişen kurabiyeler fırından çıkarılır. Kurabiyeler ilk sıcaklığını atması için oda sıcaklığında 9-10 dakika dinlendirilir. Daha sonra servis tabağına alınan karamelli kurabiyeler üzerine karamelli sostan dökülerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }