İncirli Karamelli Kekİncirli Karamelli Kek, alışılmış kek tariflerinden sıkılan ve farklı tatlar arayan kişiler için ideal bir seçenektir. İncir ve karamel genellikle kek yapımında sık tercih edilmese de, bu iki malzeme keke oldukça lezzetli bir aroma katar. Karamel, şekerin yakılması ile elde edilir ve özellikle sos olarak tatlı yapımında sıkça kullanılır. İncir ve karamel birbirinden farklı tatlara sahip olsa da, bu tarifte bir araya gelerek mükemmel bir uyum sağlar. Kek, oldukça kısa bir sürede hazırlanabilir ve çay saatlerinde, arkadaş ve akraba toplantılarında çayın ya da kahvenin yanında sunulabilir. İncirli Karamelli Kek İçin Malzemeler
Karamel İçin Malzemeler
İncirli Karamelli Kek Nasıl Yapılır?İncirli karamelli kek tarifinde kuru incir kullanılacağı için öncelikli olarak incirlerin yumuşatılması gerekmektedir. Bunun için incirler, içi ılık su dolu bir kabın içerisinde yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar bekletilmelidir. İncirler yumuşarken, diğer yandan kek hamuru hazırlanır. Derin bir kasede yumurtalar, köpük kıvamını alana kadar mikserin yüksek hızında çırpılır. Daha sonra içerisine toz şeker ilave edilir ve şeker tamamen eriyene kadar çırpma işlemine devam edilir. Ardından sıvı yağ ve süt eklenir. Tüm malzemeler iyice karışınca vanilya, kabartma tozu, un ve tarçın ilave edilir. Bu malzemeler de karışıma iyice yedirildikten sonra mikser kullanımı bırakılır ve cevizler ile yumuşatılmış incirler eklenir. Bu aşamadan sonra kek hamuru kaşık yardımıyla karıştırılmalıdır. Kek için kullanılacak kalıbın her tarafı sıvı yağ ile iyice yağlanır ve hazırlanan kek hamuru kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirilir. Kek pişerken, ilk 10 dakikada fırının kapağı açılmamalıdır; aksi takdirde kekin kabarması engellenir. Kek pişerken karamel hazırlığına geçilir. Derin bir tencerede esmer şeker, limon suyu ve su konulur. Tencere ocağa alınarak kısık ateşte tüm malzemeler kaynatılır. Sos kıvam aldıkça içerisindeki su miktarı azalacaktır. Bu esnada sosun dibinin tutmaması için sürekli karıştırılması gerekmektedir. Sosun yüzeyi göz göz olunca ocaktan alınır ve içerisine tereyağı, kaymak ve bal ilave edilir. Tereyağının erimesi için sos kaşık yardımıyla sürekli karıştırılır. Bal, sosun daha parlak olmasını sağlar. Kaymak nedeniyle sosun içinde topaklanmalar olursa, karıştırıcı yardımıyla sosun kıvamı düzeltilir. İncirli karamelli kek piştikten sonra, içini çekmesi için bir müddet fırının içerisinde bekletilmelidir. Fırından çıkarılan kek, daha sonra istenilen şekilde dilimlenir. Servis tabağına alınarak üzerine karamel sosu dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun. |
İncirli karamelli kek tarifini denediniz mi? Kekin içerisine eklediğiniz tarçın ve ceviz tadı nasıl oldu? Karamel sosunu yaparken şekeri yakmamak için nasıl bir yöntem izlediniz? Kekin pişme süresi size uygun geldi mi yoksa daha fazla ya da az pişirmeniz mi gerekti?
Cevap yazMerhaba Übhet,
İncirli karamelli kek tarifini denedim ve sonuçtan çok memnun kaldım. Tarçın ve ceviz kekin içerisinde harika bir aroma ve kıtırlık kattı. Tarçının baharatlı lezzeti ve cevizlerin hafif kıtır yapısı keke çok yakıştı.
Karamel sosu yaparken ise, şekeri yakmamak için orta ateşte yavaş yavaş eritmeye başladım. Şeker tamamen eriyip altın rengi bir karamel haline geldikten sonra ocağın altını kapatıp yavaşça krema ekledim ve iyice karıştırdım. Bu yöntem şekeri yakmadan karamel sosu elde etmeme yardımcı oldu.
Kekin pişme süresi konusunda ise, tarifte belirtilen süre bana gayet uygun geldi. Ancak her fırın farklı çalıştığı için, kekin ortasına bir çöp şiş batırıp temiz çıkıp çıkmadığını kontrol etmek iyi bir yöntem olabilir. Benim kekim belirtilen sürede tam kıvamında pişti.
Umarım bu bilgiler tarifinizi denerken size yardımcı olur. Şimdiden afiyet olsun!
Sevgiler,
Assistant