Karamelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Karamelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Kurabiye

Karamelli kurabiye, çayın ve kahvenin yanında en çok tercih edilen tatlı türlerinden biridir. Hazırlanması ve yapımı oldukça kolay olduğu için kısa sürede hazırlanabilir. Birbirinden farklı çeşitlerde kurabiyeler yapılabilir. İçerisine istenilen malzemeler eklenebilir. Ayrıca, farklı tatlar arayanlar değişik soslarla birlikte kurabiyelerini lezzetlendirebilir. Karamel her türlü tatlıya çok yakışır ve karamelli kurabiye de bunlardan bir tanesidir. Kurabiye yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Bu kurallara uyulduğu takdirde oldukça lezzetli kurabiyeler elde edilir.

Karamelli Kurabiye İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin

  • 50 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı çekilmiş fındık içi

Karamelli Sos İçin

  • 1 su bardağı esmer toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı su
  • 7-8 damla limon suyu
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram süt kaymağı

Karamelli Kurabiye Nasıl Yapılır?

Karamelli kurabiye tarifinde öncelikli olarak kurabiye hamuru hazırlanmalıdır. Kurabiyeler pişerken karamelli sos hazırlanarak vakit kaybı yaşanmadan kısa sürede tarif tamamlanır. Kurabiye hamuru için derin bir yoğurma kabı tercih edilir. İçine yumurta ve tereyağı konularak el yardımıyla yoğrulmaya başlanır. Tereyağı elin ısısıyla erimeye başlayınca içerisine toz şeker ilave edilir. Kurabiye hamurunun iyi yoğrulması önemli bir püf noktasıdır. Daha sonra kabın içerisine un, vanilya, kabartma tozu ve fındık ilavesi yapılır. Hazırlanan hamur ele yapışmayan şekilde ve kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Eğer hamurun kıvamı yumuşak olursa 1-2 yemek kaşığı un ilave edilebilir.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Ortasından hafifçe bastırılarak yassılaştırılır ve fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur parçaları için aynı işlem uygulanır. Kurabiyeler pişince yayılacağı için fırın tepsisine aralıklı şekilde dizilmesinde fayda vardır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 20-25 dakika pişirilir. Kurabiyeler pişerken karamelli sos hazırlığı yapılır. Bunun için derin bir tencereye şeker, bal, limon suyu ve su konularak kısık ateşte kaynatılır. Zamanla tenceredeki su buharlaşacağı için sos sürekli karıştırılmalıdır. Tenceredeki şeker kaynadıkça koyulaşacak ve sütlü kahve rengine dönüşecektir. Daha sonra sosun içine parlaklık vermesi için tereyağı konulur ve eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra içerisine kaymak ve vanilya konularak sos ocaktan alınır. Kaymağın sosun içine yedirilmesi için sürekli karıştırılmalıdır. Eğer sosta pütürler varsa mikser yardımıyla çırpılarak pürüzsüz bir kıvam alması sağlanmalıdır. Pişen kurabiyeler fırından çıkarılır. Kurabiyeler ilk sıcaklığını atması için oda sıcaklığında 9-10 dakika dinlendirilir. Daha sonra servis tabağına alınan karamelli kurabiyeler üzerine karamelli sostan dökülerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karamelli Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karamelli Latte Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Latte Tarifi ve Malzemeleri