Karamel Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Karamel Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Tarifi

Karamel, özellikle pasta ve kurabiyelerin üzerinde hoş bir tat ve güzel bir görünüm sağlayan, görselliğe önem veren kişilerin tercih ettiği bir tatlıdır. Ayrıca karamel sos, ünlü markaların kullandığı ve kavanozlarda dahi satışa sunduğu, albenisi yüksek bir tatlı türü olarak bilinir. Tatlılar arasında en çok tercih edilen ve en güzelleri arasında üst sıralarda yer alır. Karamel yapımı için gerekli malzemelere bir göz atalım.

Karamel Malzemeleri

  • 1 su bardağı şeker (Kahverengi şeker olması daha uygun olur)
  • 1 yemek kaşığı vanilya
  • 1 çay bardağı su
  • 7-8 damla limon suyu
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram kaymak
  • 1 çay bardağı krem şanti
  • Tuz

Karamel Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir tencere alarak kahverengi şekeri, balı, limon suyunu ve suyu tencereye koyun ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Zamanla tenceredeki karışımın içindeki su buharlaşarak azalacaktır. Bu işlem sırasında karışımı sürekli karıştırmak uygun olacaktır ve malzemeler koyu bir kıvam alacaktır. Tencere içerisindeki şeker kaynadıkça koyulaşacak ve sütlü kahve rengine dönüşecektir. Daha sonra hazırlanan bu karışıma tereyağını ekleyerek tereyağı eriyene kadar karıştırın. Bu aşamadan sonra hazırlamış olduğunuz kaymak ve kremayı da tencere içerisine alarak karıştırmaya devam edin. En son eklenen kaymak ve tereyağı da eriyince tencereyi ocaktan alarak 2-3 dakika çırpın ve karışımın pürüzsüz bir şekil almasını sağlayın. Eğer gerekirse bir karıştırıcı yardımı ile karıştırın. Karamel kıvamı gelince akışkan bir durum alırsa hazır demektir. Bir müddet tencerenin soğumasını bekleyin ve üzerine çok az miktarda tuz ekleyin. Karameliniz hazırdır, karameli bir kavanoza koyarak buzdolabında soğumaya bırakın.

Güzel Karamel Yapmak İçin Püf Noktalar

  • Karamel için mutlaka tereyağı kullanılmalıdır.
  • Şekerin yanmamasına dikkat etmek çok önemlidir.
  • Bekletilen karamel mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
  • Karamelde kullanılan kaymağın taze ve üzerinin kurumamış olması gerekmektedir.

Ekstra Bilgiler

Karamel, sadece tatlılarda değil, çeşitli içeceklerde ve kahvelerde de kullanılabilir. Ayrıca, karameli farklı aromalarla zenginleştirerek (örneğin, deniz tuzu veya vanilya) daha farklı tatlar elde edebilirsiniz. Karamel, doğru teknikler ve malzemelerle hazırlandığında mükemmel bir lezzet sunar ve tatlılarınıza profesyonel bir dokunuş katar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Atik

23 Temmuz 2024 Salı

Bu tarifi denerken şekerin yanmaması için nelere dikkat etmem gerekiyor? Karamelin kıvamını nereye kadar yoğunlaştırmalıyım ki sonuçta akışkan olsun? Ayrıca, bu tarifi kavanozda ne kadar süre saklayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Atik,

ޞekerin yanmaması için öncelikle kısık ateşte dikkatlice eritmen gerekiyor. ޞeker tamamen eriyene ve amber rengini alana kadar karıştırmalısın. Karamelin kıvamını kontrol etmek için, kaşığın arkasına bir miktar damlatıp soğumasını bekleyebilirsin; akışkan ama yoğun bir kıvamda olmalı. Karameli kavanozda saklarken, tamamen soğumasını bekleyip hava almayan bir kapta saklaman önemli. Bu şekilde buzdolabında 2-3 hafta boyunca muhafaza edebilirsin.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karamel Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Nasıl Yapılır?

Karamel Nasıl Yapılır?

Karamelli Çay Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Çay Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Karameli Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Karameli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncirli Karamelli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncirli Karamelli Pasta Tarifi ve Malzemeleri